MENÜOp. Dr. Atıl AKTAŞ+90534 722 31 22İletişim
Op. Dr. Atıl AKTAŞOp. Dr. Atıl AKTAŞJinekolog
Kadın Doğum Uzmanı

SERVİKS (RAHİM AĞZI) İLE İLGİLİ HASTALIKLAR

SERVİKS (RAHİM AĞZI) İLE İLGİLİ HASTALIKLAR

Halk arasında rahim ağzı diye tabir edilen rahim bölgesine serviks adı verilir. Serviks rahimin vajen içinde kalan kısmı olup gözle görülebilir parçasıdır. Servikste kansere dönüşebilecek hücresel değişikliklerin temel etkeni Human Papilloma Virüs’üdür (HPV).

HPV deride siğillere yol açabilir. Bu mikrop sıklıkla genital bölgede yerleşir. Bazı tipleri siğillere yol açabilirken, bazı tipleri de rahim ağzı kanserine yol açabilir. Siğil olması rahim ağzı kanserine yol açacak anlamına gelmez. Siğile yol açan tiplerle kansere yol açan HPV tipleri farklıdır. HPV sıklıkla cinsel yolla bulaşır. Cinsel yol dışında da bulaşma yolları vardır. HPV erkekte de penis üzerinde siğiller oluşturur.

Rahim ağzında görülen hücresel değisiklikleri belirlemek amacı ile kadınların cinsel ilişkiye başlamalarından itibaren Smear adı verilen bir test yaptırmaları önerilir. Smear testi rahim ağzındaki hücreleri örnekler ve daha sonraları rahim ağzı kanserine yol açabilecek hücresel değişikliklerin erken tanısına olanak tanır. PAP smear normal koşullarda yılda bir yapılır. Hastanın durumuna göre daha sık tekrarlanabilir. Smear testi kadınlar için çok önemli bir tarama testidir ve sağladığı erken tanı imkanı ile rahim ağzı kanserlerine bağlı ölümleri ciddi oranda azaltmıştır.

Kolposkopi Nedir?

Kolposkopi bir mikroskop aracılığı ile rahim ağzının incelenmesi işlemine verilen isimdir. Hasta uyutulmadan yapılır. Ağrısız bir işlemdir. Özel sıvılar ve boyalar ile rahim ağzı incelenir ve gerekli yerlerden küçük parçalar alınır. İşlem sonunda rahim ağzı kanalının da örneklenmesi (ECC) gerekir.

LEEP işlemi nedir?

Bugün rahim ağzı displazilerinin hem tanısında hem de tedavisinde en sık kullanılan yöntemlerden biridir. Lokal veya genel anestezi altında yapılır. Rahim ağzından anormal bölgeleri de içerecek şekilde koni şeklinde bir parça çıkarılır. Çıkarılan parça patolojiye gönderilir. Günübirlik yapılan bir müdahale olup işlem sonrasında hasta evine yollanır. İşlem sonrasında 3 hafta kadar süren sarı-kanlı bir akıntı olabilir. Bu dönemde ilişki yasaklanır. Duş şeklinde ayaktan banyo yapılmalı, denize ve havuza girilmemelidir.

Op. Dr. Atıl AKTAŞJinekolog
Kadın Doğum Uzmanı
+90534 722 31 22